Czy miód może się zepsuć?

Miód to naturalnie słodka substancja powstała dzięki pszczołom miodnym. Jego właściwości prozdrowotne są znane od wielu setek lat. Ma działanie antybakteryjne i może być stosowany jako lekarstwo przy wielu chorobach. Ludzie chętnie dodają go do herbaty zamiast cukru, ale także idealnie sprawdza się w kuchni przy przygotowywaniu wielu potraw. Słoiki z nim można przechowywać bardzo długo, ale czy miód może się zepsuć? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pozwolą ci rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.

Czy miód może się zepsuć?

Jak ogólnie wiadomo, miód nie jest w stanie się zepsuć. Na wielu wykopaliskach, w wielu miejscach na świecie znaleziono dzbany z miodem sprzed kilku tysięcy lat, który wciąż nadawał się do spożycia. Czasem jednak łatwo można się natknąć na takie, które uległy procesowi fermentacji. Na ich powierzchni znajduje się piana oraz skrystalizowane grudki. Od ich spożycia odstrasza przede wszystkim nieprzyjemny zapach. Z sukcesem jednak można taki miód wykorzystać jako składnik słodzący do domowych nalewek. Z kolei pszczelarze po uprzednim podgrzaniu karmią nim pszczoły. Nie oznacza to jednak, że się zepsuł, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom jest to praktycznie niemożliwe. Odpowiedzią na pytanie, czy miód może się zepsuć? Jest „nie”.

Jak przechowywać miód, aby nie sfermentował?

Kiedy już wiesz czy miód może się zepsuć i, że jedynym wrogiem miodu jest fermentacja. Warto więc zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Najlepiej jest jeśli miód będzie w słoiku, w pomieszczeniu, do którego nie docierają promienie słoneczne. Optymalną temperaturą, w której powinien być przechowywany, jest osiem stopni Celsjusza. Zalecane jest nawet jego zamrożenie, nie spowoduje to obniżenia jego prozdrowotnych właściwości i pozwoli zachować jego smak przez wiele długich lat. Często zauważyć można także proces krystalizacji, w zależności od typu miodu zachodzi on szybciej lub później. Całkowicie nie ma to wpływu na jego walory smakowe lub właściwości zdrowotne. Jest to całkowicie naturalny proces i nie należy wtedy się pozbywać miodu. Aby przywrócić jego płynną postać, możesz wstawić szczelnie zamknięty słoik do wody nie cieplejszej niż 40 stopni Celsjusza. Po kilku minutach twój miód ponownie będzie łatwiejszy do smarowania i nalewania do herbaty. Teraz kiedy już wiesz, czy miód może się zepsuć, oraz w jaki sposób go przechowywać możesz zrobić jego zapasy i cieszyć się zdrowotnymi właściwościami przez długi czas.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl