Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Sprawdź to!

Oliwa z oliwek szturmem podbiła polskie kuchnie. Stała się jednym z głównych składników wielu potraw. Osoby, które używają jej na co dzień podkreślają zarówno walory smakowe jak też prozdrowotne. Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Czy nadaje się ona do obróbki cieplnej wszystkich potraw? Sprawdź to!

Zalety oliwy z oliwek

Oliwę z oliwek zna każdy. Wiele gospodyń uważa ją za niezastąpiony produkt w kuchni. Doskonale sprawdza się jako element dressingu do sałatek lub dań śródziemnomorskich. Jej piękny kolor sprawia, że często przelewana jest do stylowych buteleczek i służy jako ozdoba stołu. Po potrawy z nią chętnie sięgają osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Uzupełnia jadłospis sportowców oraz osób intensywnie trenujących. Jej zalety są nie do przecenienia. Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Czy warto raczej podawać ją na zimno?

Czym jest punkt dymienia?

Zanim dowiesz się, czy można smażyć na oliwie z oliwek, sprawdź czym jest punkt dymienia. Określa on najniższą temperaturę w jakiej olej lub tłuszcz rozpada się i zaczyna tracić wartości odżywcze. Po jego przekroczeniu, produkt, którego używasz do smażenia zaczyna się palić, a tym samym staje się szkodliwy dla zdrowia. Pamiętaj, że nie wszystkie oleje nadają się do smażenia. Zanim przystąpisz do obróbki termicznej potraw, sprawdź, jaki punkt dymienia posiada produkt, który chcesz wlać na patelnię.

Jaki punkt dymienia ma oliwa z oliwek?

Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Jej punkt dymienia (w zależności od rodzaju) waha się pomiędzy 191-244 °C. Oznacza to, że możesz bez obaw używać ją do smażenia. Wiele osób uważa, że produkt ten wydobywa wspaniałe walory smakowe mięsa, czy warzyw, które chcesz poddać obróbce cieplnej. Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do przygotowania potraw najpierw rozgrzać patelnię, potem dodać

oliwę i również dać jej chwilę na osiągnięcie wysokiej temperatury. Dopiero wtedy wyłóż produkty spożywcze na patelnię i zacznij smażyć. Dzięki temu po pierwsze szybciej zakończysz proces gotowania, a po drugie łatwiej wydobędziesz smak ze wszystkich składników.

Czy oliwa z oliwek nadaje się do głębokiego smażenia?

Jesteś miłośnikiem nuggetsów, frytek lub pączków? Uwielbiasz jeść różne potrawy azjatyckie, które często wymagają obróbki cieplnej na głębokim tłuszczu? Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Jak najbardziej. Możesz jej używać do tego typu potraw. Dzięki niej na pewno będą smaczne, a także bardziej przyjazne dla organizmu niż przygotowywane w sposób tradycyjny. Pamiętaj, że oliwa z oliwek nie nadaje się do powtórnego smażenia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl