Jak powstaje miód?

Miód znany jest ludziom od wielu setek lat. Dawniej był powszechnie używany w medycynie. Teraz jest bardziej znany jako zdrowy i słodki dodatek do herbaty lub dań. Jeśli nie wiesz, jak powstaje miód, to informacje poniżej przybliżą ci ten proces. Wszystko za sprawą pszczół, które zbierają nektar kwiatowy albo spadź. W sklepie spotkać można często produkty wyglądające jak miód. Ich walory smakowe i właściwości lecznicze są znikome, jest to wysoko przetworzony produkt, którego należy unikać. Warto jest kupować prawdziwy miód od sprawdzonych dostawców, masz wtedy gwarancję, że artykuł jest najwyższej jakości.

Właściwości miodu

Zanim jednak dowiesz się, jak powstaje miód, warto dowiedzieć się jakie działanie prozdrowotne może nieść dla ciebie. Dzięki enzymom dodanym przez pszczoły w trakcie jego wytwarzania, miód jest bakteriostatyczny. Oprócz tego ma wpływ na metabolizm komórkowy. W swoim składzie zawiera wiele cennych minerałów, makroelementów oraz witamin. Dlatego jest tak cenny i często używany przez osoby, które walczą z przeziębieniem czy infekcjami gardła.

Jak powstaje miód?

Proces powstawania zaczyna się, kiedy pszczoła zwiadowczyni odnajdzie rośliny będące źródłem nektaru bądź spadzi. Po powrocie do ula informuje inne pszczoły, o tym dokąd mają się kierować. Zbieraczki pobierają nektar do specjalnego zbiorniczka, a następnie przekazują go pszczołom-robotnicom. Wtedy nektar zostaje wzbogacony enzymami o niezwykłych właściwościach. Nakrop to produkt zebrany przez pszczoły, gromadzony jest w poszczególnych komórkach plastra. Następnie pokrywany jest cienką warstwą wosku, która ma za zadanie chronić miód przed czynnikami zewnętrznymi, czyli wilgocią i zanieczyszczeniami. Kiedy w miodzie zajdzie wiele istotnych zmian chemicznych to dojrzewa i jest gotowy do zebrania. Nie jest to jednak cała odpowiedź na to, jak powstaje miód. Potrzebna jest jeszcze ingerencja człowieka, aby produkt był zdatny i gotowy do spożycia.

Miodobranie

Najczęściej zbiory miodu przeprowadzane są w okolicach początku czerwca. Na początku miód jest odsklepiany przy pomocy rozgrzanego noża. Zaraz po tym w miodarkach odwirowuje się miód z plastrów. Następnie produkt przelewa się przez sita w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Po kilku dniach ten proces jest powtarzany. Jest to klarowanie miodu, ma za zadanie usunąć zanieczyszczenia, które wypłynęły na powierzchnię w postaci specyficznej piany. Miód po odstaniu jest gotowy do rozlania do słoików lub opakowań. Teraz już na pewno wiesz, jak powstaje miód, dzięki pracy wielu pszczół możesz cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami tego produktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl