Jak prawidłowo przechowywać olej lniany tłoczony na zimno?

Zmiana nawyków żywieniowych wiąże się z szeregiem innych zmian – naturalne produkty, które planujesz wprowadzić do swojej codziennej diety, wymagają szczególnej troski. Sprawdź, jak dbać o olej lniany tłoczony na zimno i dlaczego właśnie on powinien znaleźć się w Twojej kuchni.

Olej lniany – po czym go rozpoznasz?

Naturalny olej, pozyskiwany z nasion lnu wyróżnia się żółtym zabarwieniem i charakterystycznym, lnianym zapachem. Smak, często kojarzony z orzechami, zmienia się zależnie od odmiany i sposobu uprawy rośliny. Proces tłoczenia na zimno pozwala zachować naturalne właściwości oleju pozyskiwanego z nasion lnu. Sprawdź, jak wybrać produkt wysokiej jakości i jaki wpływ na jego właściwości ma sposób przechowywania.

Dobry olej, czyli jaki?

Olej lniany tłoczony na zimno to doskonały wybór! Jak wybrać ten najlepszy?

- kieruj się zasadą „z zimna do zimna” – dbaj, by kupiony olej był przechowywany w lodówce zarówno przed jak i zaraz po zakupie. Nie nagrzewaj produktu, wtedy zachowa swoje właściwości;

- zwróć uwagę na opakowanie produktu – wybierz olej lniany sprzedawany w szklanej butelce z ciemnego szkła. Ograniczona ilość światła słonecznego pozytywnie wpłynie na jakość produktu;

- sprawdź jaki okres przydatności do spożycia proponuje producent, licząc od daty produkcji. Jeśli jest dłuższy niż dwa miesiące, olej prawdopodobnie nie był tłoczony w tradycyjny sposób;

- kupiłeś już olej, jednak wahasz się, czy jest świeży? Kieruj się smakiem! Produkt nadający się do spożycia będzie cechował się charakterystycznym, lekko orzechowym smakiem. Jeśli jest gorzki, Twoje podejrzenia są słuszne – olej jest nieświeży;

Przechowywanie oleju lnianego

Ciemna, szklana butelka, w której kupiłeś olej, nie oznacza, że może on bezpiecznie stać na kuchennej półce. Jeśli chcesz korzystać z jego dobroczynnych właściwości przez maksymalny czas przydatności do spożycia, przechowuj go w lodówce, pamiętając, by temperatura nie spadała poniżej 4 stopni Celsjusza.

Olej lniany w kuchni

Kupiłeś olej lniany tłoczony na zimno? Czas przekonać się, jak efektywnie go wykorzystać:

- pamiętaj, by nie poddawać go obróbce termicznej. Pod wpływem wysokiej temperatury straci cenne wartości odżywcze;

- olej lniany doskonale sprawdzi się, jako dodatek do zimnych potraw, takich jak sałatki lub surówki – nada im wyjątkowego smaku i sprawi, że będą jeszcze bardziej wartościowe!

- produkt możesz z powodzeniem łączyć z nabiałem – jogurtem naturalnym lub twarogiem, tworząc wyjątkowe kompozycje smakowe;

- olej lniany możesz spożywać na czczo – już jedna łyżka wystarczy, by Twój organizm otrzymał odpowiednią porcję zdrowia, prosto z natury!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl