Jak rozpuścić miód, żeby nie stracić wartościowych substancji?

Z cennych właściwości miodu możemy skorzystać, gdy jest on przyjmowany w temperaturze pokojowej lub niższej. Jeśli z jakiegoś powodu potrzebujemy dodatkowo go upłynnić, dobrze jest wiedzieć jaz rozpuścić miód skutecznie i bez straty prozdrowotnego działania.

Po co rozpuszczać miód?

Są dwa powody dla których podgrzanie miodu w celu jego rozpuszczenia jest konieczne: do przygotowania niektórych potraw lub wypieków bądź w celu zapobiegania krystalizacji. Nie ma nic złego w procesie krystalizacji, zachodzi on naturalnie i poza stanem skupienia nie powoduje utraty właściwości, zmiany smaku lub zapachu miodu. Utrzymanie go w stanie płynnym to kwestia osobistych preferencji smakoszy pszczelich produktów. Dekrystalizacja nie jest skomplikowana, warto poznać podstawowe zasady o tym jak rozpuścić miód W ten sposób można uniknąć nie tylko utraty wartościowych substancji, ale i pojawienia się w miodzie toksycznych związków.

Jak rozpuszczać miód? Uważnie i ostrożnie!

Miód składa się w przede wszystkim z mieszaniny różnego rodzaju cukrów, takich jak fruktoza, dekstryny, melecytoza, a także małej ilości cukru. To równowaga pomiędzy cukrami i wodą wpływa na proces krystalizacji. Dodatkowo miód obfituje w wiele wartościowych substancji. Część z nich, na przykład enzymy, szybko tracą aktywność, gdy wzrasta temperatura. Już przy około 40˚C miód traci część swoich właściwości. Z tego względu należy zachować dużą ostrożność przy rozpuszczaniu miodu.

Najlepsza metoda wymaga cierpliwości

W przypadku konieczności rozpuszczenia konkretnej ilości miodu, najlepiej odmierzyć odpowiednią porcję i tylko ją ogrzewać. Można ją włożyć do osobnego słoika lub szklanej bądź ceramicznej miseczki. Zawsze trzeba podgrzewać miód przez kąpiel wodną. Najbezpieczniejszym sposobem na to jak rozpuścić miód jest umieszczenie słoika w dużym garnku wypełnionym ciepłą wodą. W trakcie upłynniania warto co jakiś czas mieszać miód za pomocą drewnianej łyżki. Cały proces może potrwać od kilkunastu minut do nawet kilku godzin, w trakcie których można wymieniać wystygłą wodę w garnku na ciepłą.

Delikatne ogrzewanie

Jeśli chcemy przyspieszyć proces podgrzewania, można garnek z kąpielą wodną delikatnie podgrzewać na kuchence, woda nie może jednak stać się bardzo gorąca, a miód trzeba często mieszać, żeby jego temperatura była taka sama w całej objętości i upłynnienie zaszło jak najszybciej. Dla pewności można wykorzystać termometr spożywczy i kontrolować zawartość słoika. Podgrzewanie usunie z miodu zarodniki krystalizacji, dlatego miód pozostanie płynny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl