Jak zrobić masło klarowane w domu?

Niewątpliwą zaletą smażenia na maśle jest unikalny smak potraw oraz ich kolor. Niestety masło ma dość niski punkt dymienia, co oznacza, że podczas długiego smażenia wydzielać się mogą substancje szkodliwe dla zdrowia. Z pomocą przychodzi masło klarowane, czyli masło, w którym pozbyto się wody, białka i innych składników. Wtedy punkt dymienia tego tłuszczu jest o wiele wyższy, co oznacza, że bez problemu nadaje się do długotrwałego smażenia. Proces stworzenia takiego produktu nie jest zbyt skomplikowany. Podążając poniższymi wskazówkami, dowiesz się jak zrobić masło klarowane w prosty sposób. Twoje dania wciąż będą miały charakterystyczny aromat i nie będą tak nieszkodliwe dla twojego zdrowia.

Jak zrobić masło klarowane?

Proces stworzenia masła klarowanego jest dziecinnie prosty. Jedyny składnik, jakiego potrzebujesz to jedna lub więcej kostek masła, w zależności ile produktu chcesz wyprodukować. Masło należy pokroić na małe kostki i wrzucić do garnka rozgrzewając go na małym ogniu. Kiedy masło całkowicie się roztopi, na wierzchu pojawi się biała piana. Jest to wytrącona kazeina, którą należy usunąć. Możesz do tego użyć łyżki. Kiedy skończysz, masło nie jest całkowicie oczyszczone, musisz je przefiltrować za pomocą ściereczki lub gazy i sitka. Robiąc to, oddzielasz je od niechcianych substancji. W ten sposób otrzymujesz gotowy do użycia czysty tłuszcz. Jeśli dotąd nie wiedziałeś, to teraz z pewnością już wiesz jak zrobić masło klarowane we własnym domu.

Jak przechowywać?

Kiedy już poznałeś technikę tego jak zrobić masło klarowane, to na pewno powinieneś się dowiedzieć, w jaki sposób i jak długo można je przechowywać. Taki produkt dzięki ówczesnemu przegotowaniu jest pozbawiony wszelkich bakterii. Dlatego można je przechowywać nawet do miesiąca poza lodówką. Jeśli jednak zrobiłeś jego większą ilość i chcesz, aby starczył na dłużej, to warto zamknąć takie masło w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce. Dzięki temu jeszcze dłużej unikniesz zjełczenia.

Do czego używać?

Masło klarowane ma szeroki szereg zastosowań. W Indiach, skąd pochodzi, od tysięcy lat traktowane jest jako lek. Jednak teraz, powszechnie używa się go do gotowania. Jest znane z tego, że nadaje daniom lekko orzechowy i maślany smak. Perfekcyjnie nada się do duszenia oraz smażenia mięsa czy też warzyw. Bez problemu znajdzie również swoje zastosowanie w wypiekach, nada się do pieczenia ciast i ciasteczek, które dzięki niemu będą miały wyjątkowy smak. Po przeczytaniu powyższych rad teraz na pewno wiesz jak zrobić masło klarowane i w jaki sposób je wykorzystać w swoim domu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl