Jaki dressing wybrać?

Są smaczne, modne, ale przede wszystkim zdrowe - mowa tu o sałatkach. Przez ostatnie lata awansowały z pozycji dodatku do potrawy na stanowisko dania głównego. Królują w ofertach lunchowych w restauracjach, można je dostać w sklepach szybkiej obsługi, jako gotowy box, a w większych miastach są im dedykowane osobne bary sałatkowe, stanowiące przeciwwagę dla popularnych fast foodów. Zanim jednak wpadniemy w sałatkowe szaleństwo jedzenia na mieście, zatrzymajmy się na chwilę we własnej kuchni i zastanówmy sięm, z czego sami możemy zrobić swoją sałatkę. Niezbędne do tego dania są dwie rzeczy — warzywa i dressing. I na tym drugim się dziś skupimy, a mianowicie, jaki dressing dobrać do sałatki? I co zrobić, żeby nie dokładać jej zbędnych kalorii śmietanowymi sosami?

Pyszna alternatywa

Odpowiedź jest dość banalna, ponieważ o wiele zdrowszą alternatywą dla śmietanowych, ciężkich sosów są oleje i dressingi zrobione na ich bazie. Dodatkowo dobrze wpływają na nasze zdrowie i urodę, a tym samym na ogólne samopoczucie. Na sklepowych półkach nie brakuje różnych rodzajów olejów, internet jest wypełniony po brzegi różnymi przepisami — żeby się w tym nie pogubić, podamy tu kilka pomysłów na doprawienie swojej sałatki.

Klasyka

Czym byłaby lista pomysłów na dressingi do sałatek bez uwzględnienia najbardziej klasycznej opcji — oliwy z oliwek? Jest to podstawa kuchni śródziemnomorskiej, a przez swój delikatny, acz wyrazisty smak doskonale komponuje się z warzywami i sama w sobie jest wspaniałą przyprawą. Po dodaniu do niej octu winnego, soli i pieprzu zamienia się ona w słynny na całym świecie sos winegret, który wspaniale współgra z zielonymi sałatami.Kolejnym przykładem popularnego oleju, który powinien zagościć w naszych kuchennych zbiorach oraz w sosach sałatkowych jest olej lniany, czyli tak zwany olej budwigowy. Przez swoją zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest dobrym pomocnikiem w walce ze złym cholesterolem. Może być stosowany jako element dressingu bądź dressing sam w sobie. Po dodaniu do niego odrobiny soku z cytryny staje się bardziej wyrazisty, na kształt wymienionego wcześniej sosu winegret.

Coś dla poszukiwaczy nowych smaków

Lecz nie samą klasyką olejową żyje człowiek, prawda? Z pewnością są tu także osoby szukające nieco mniej znanych smaków. Jednym z nich jest olej konopny. Ten ciemny olej o korzennym smaku to prawdziwy rarytas. Znany jest z tego, że dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów, dobrze wpływa na nasze jelita.

Przeciwieństwem wyrazistego smaku oleju konopnego jest delikatnie wyczuwalny marcepan i migdały w oleju z pestek moreli. Tak jak poprzednie oleje może zostać podany solo jako dressing sałatkowy niewymagający dodatkowych przypraw, ale też w towarzystwie soku z cytryny i odrobiny soli.

Potęga smaku

Jak pewnie łatwo zauważyć, dobrej jakości olej sam w sobie jest przysmakiem, po który warto sięgać każdego dnia. Nie wymaga on dodatkowego udoskonalania czy łączenia z przyprawami — nawet bez tego oleje sprawdzają się jako dressingi sałatkowe, które nie tylko nie zrzucają ze sceny gwiazd wieczoru, a mianowicie warzyw, a będąc w tle, wspierają ich smaki i właściwości odżywcze. A to, który z nich wybierzemy, zależy już tylko od naszych upodobań.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl