Jaki miód jest najlepszy na serce? Wzbogać o niego swoją dietę!

Już w połowie XX wieku naukowcy zaczęli potwierdzać, że niektóre rodzaje miodu mają pozytywny wpływ między innymi na funkcjonowanie układu krążenia i serca. Osoby zmagające się ze schorzeniami w obrębie układu krążenia bądź wszyscy ci, którzy chcą wzmocnić serce, mogą z powodzeniem wprowadzić do swojej diety miody, które polecamy poniżej.

Jak miód wpływa na serce?

Słodkie wyroby prosto z ula zawierają wiele wartościowych i odżywczych substancji, które mogą działać prozdrowotnie, w tym poprawiać pracę serca. Wiadomo, że miód pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi oraz stężenia złego cholesterolu. Potas pomaga zadbać o prawidłowy rytm serca oraz obniżenie napięcia mięśniowego. Acetylocholina pomaga w zwiększeniu wykorzystania monocukrów – także występujących w miodzie substancji odżywczych – przez mięsień sercowy. Każdy rodzaj miodu może mieć inne stężenia składników mineralnych, substancji odżywczych oraz cukrów, dlatego niektóre z nich są szczególnie zalecane do spożywania przy problemach z sercem. A więc: jaki miód na serce będzie rzeczywiście działał najlepiej?

Miód gryczany

Jest to jeden z najłatwiej dostępnych rodzajów miodu na serce. Ciemny, bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku miód gryczany jest bogaty między innymi w żelazo oraz witaminę C, która zapewnia dobre wchłanianie wartościowego pierwiastka, który wzmacnia układ krwionośny. Rutyna dodatkowo poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych.

Miód lipowy

Ten bardzo przyjemnie pachnący, żółty miód ma właściwości lekko rozkurczające oraz uspokajające, co także bardzo pozytywnie wpływa na serce. Świetnie sprawdzi się w trakcie rekonwalescencji po wystąpieniu chorób serca bądź naczyń krwionośnych. Można go z powodzeniem stosować także w celu wsparcia funkcjonowania układu nerwowego. Ten pszczeli produkt może wzmacniać organizm, chronić przed infekcjami i łagodzić skutki stresu.

Miód rzepakowy

Korzyści prosto z pola – rzepak to bardzo wartościowa roślina, a miód z niego powstający jest wręcz doskonały! Spora dawka magnezu to znaczące wsparcie w zmaganiach ze stresem oraz w chorobach kardiologicznych. Rzepakowy miód na serce, tak jak i inne rodzaje, najlepiej przyjmować w formie surowej, bez podgrzewania, i dłuższy czas, regularnie. Niektórzy naukowcy wskazują, że cukry proste zaczynają się wchłaniać już w jamie ustnej, dlatego warto porcję miodu utrzymać w ustach przez dłuższą chwilę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl