Jaki olej do frytkownicy wybrać? 4 sposoby na zdrowe smażenie na głębokim tłuszczu

Słonecznikowy, rzepakowy, a może oliwa z oliwek? Jaki olej do frytkownicy wybrać? Czy da się zdrowo przygotować potrawy smażone na głębokim tłuszczu? Oto kilka informacji, które pomogą ci w świadomy i dobry dla twojego organizmu sposób przygotowywać potrawy na frytkownicy.

Olej rzepakowy – idealny do frytkownicy

Zastanawiasz się jaki olej do frytkownicy będzie najlepszy? Postaw na najbardziej popularny w Polsce tłuszcz roślinny – czyli olej rzepakowy. Ma on wysoki punkt dymienia i zawiera tłuszcze nienasycone. Jest to dobry wybór dla tych, którzy nie chcą używać do frytkownicy tłuszczów zwierzęcych. Olej rzepakowy jest stabilny, czyli odporny na działanie wysokiej temperatury.

Oliwa z oliwek – pozwoli ci usmażyć zdrowe frytki

Starasz się zdrowo odżywiać? Od dawna chodzi za tobą smak frytek? Nie wiesz jaki olej do frytkownicy wybrać? Wyborem, za który twój organizm ci podziękuje, będzie oliwa z oliwek. Mało kto wie, że jest ona doskonała do smażenia na głębokim tłuszczu. Tak samo, jak olej rzepakowy jest stabilna na działanie wysokich temperatur.

Frytkownica nie służy tylko do smażenia frytek. Urządzenie to doskonale sprawdzi się w przygotowaniu potraw z kurczaka albo ryb. Tutaj też jako tłuszcz świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek. Pamiętaj, że w przeciwieństwie do neutralnego oleju rzepakowego, oliwa z oliwek jest lekko gorzkawa, co może wpływać na smak przygotowywanych potraw.

Jaki olej do frytkownicy wybrać? Może kokosowy?

Jaki olej do frytkownicy wybrać? Jesteś gotowy na kulinarne eksperymenty? Chcesz połączyć dobry smak i jednocześnie chociaż trochę zadbać o swoje zdrowie? Do smażenia we frytkownicy wybierz olej kokosowy. On również ze względu na swoje właściwości świetnie sprawdzi się przy smażeniu na głębokim tłuszczu. Frytki i inne potrawy, które przygotowujesz przy wykorzystaniu frytkownicy, zyskają dzięki olejowi kokosowemu, nowy, ciekawy smak.

Czy olej słonecznikowy nadaje się do frytkownicy?

Olej słonecznikowy jest w Polsce tak samo popularny, jak oliwa z oliwek, czy olej rzepakowy. Czy nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu? Olej słonecznikowy ma dużą zawartość tłuszczów wielonasyconych i nie jest on stabilny na działanie wysokiej temperatury. Wysoka temperatura powoduje rozkład tłuszczów wielonasyconych na substancje niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Jaki olej do frytkownicy wybrać? Rzepakowy, kokosowy lub oliwę z oliwek. Olej słonecznikowy pozostaw do doprawiania sałatek lub innych serwowanych na zimno potraw.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl