Jaki tłuszcz stosować w kuchni, olej rzepakowy czy słonecznikowy?

Tłuszcz jest źródłem energii, pomaga także w prawidłowym rozwoju organizmu. To dzięki niemu wchłaniają się witaminy takie jak A, D, E czy K. Istnieje wiele rodzajów tłuszczu. Co będzie idealne do zastosowania w kuchni, olej rzepakowy czy słonecznikowy?

Tłuszcze roślinne i zwierzęce

Obróbka termiczna potraw prawie zawsze wymaga użycia tłuszczu. Nawet jeśli gotuje się na parze, nieraz dodatkiem do gotowego dania jest sos, wykonany na jego bazie. W polskich kuchniach królują dwa typu tłuszczy: zwierzęce i roślinne. Te pierwsze, jak smalec, są nieraz stosowane do głębokiego smażenia. Stosują je zwłaszcza osoby, ceniące przepisy tradycyjne. Zwolennicy kuchni lekkostrawnej sięgają zwykle po produkty pochodzenia roślinnego. Dylemat czy olej rzepakowy, czy słonecznikowy jest lepszy do codziennego przygotowania posiłków, jest dla nich kluczowy.

Olej rzepakowy czy słonecznikowy - wersja na ciepło i zimno

W zależności od gatunku, oleje produkuje się z nasion, owoców, pestek, a nawet kiełków roślinnych. Najczęściej stosuje się je w kuchni, ale oleje są wykorzystywane także w kosmetyce, lakiernictwie oraz przy produkcji materiałów malarskich i impregnacyjnych. Za najcenniejsze uchodzą oleje, tłoczone na zimno. Olej rzepakowy, dostępny w sklepie Naturalne Oleje, świetnie nadaje się do przyrządzania potraw na zimno, jak również różnego typu dressingów. Podobne zastosowanie ma olej słonecznikowy. Oba nadają się także do smażenia, ze względu na wysoki punkt dymienia. Olej rzepakowy dodatkowo nie przenosi zapachów. Można więc na nim smażyć kilka potraw jedna po drugiej.

Uniwersalne oleje do gotowania i smażenia

Dietetycy zalecają, aby przy codziennym komponowaniu posiłków pamiętać o około 2 łyżkach tłuszczu. Może to być olej rzepakowy czy słonecznikowy. Oba są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy ma je w lepszych proporcjach dla naszego organizmu. Z kolei olej słonecznikowy ma dość wysokie stężenie związków bioaktywnych. Zwykle konsumenci przyzwyczajają się do jednego gatunku oleju, choć stosowanie równolegle dwóch odmian jest dobrym rozwiązaniem. Dobrej jakości tłuszcze roślinne mogą służyć do smażenia mięs oraz ryb, jak też robienia marynat i sosów. Nie ma przeciwwskazań do tego, aby dodawać je także do posiłków dla małych dzieci.

Oleje najczęściej przechowuje się w temperaturze pokojowej, w której utrzymują się w postaci płynnej. O innych warunkach przechowywania zwykle informuje na opakowaniu producent.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl