Kilka sprawdzonych sposobów na spożywanie miodu

Kilka sprawdzonych sposobów na spożywanie miodu

Miód dowolnego rodzaju ma wiele dobroczynnych właściwości. Aby móc je wykorzystać w pełni, warto wiedzieć jak spożywać miód w celach poprawy stanu zdrowia. O miodzie warto pamiętać nie tylko ze względu na zawartość wielu substancji odżywczych. To doskonała alternatywa dla białego cukru: szybko się wchłania, nie ulega fermentacji w układzie pokarmowym, a ze względu na intensywnie słodki smak można spożyć go mniej niż cukru, dzięki czemu spożycie kalorii jest mniejsze.

 

Miód solo

Wielu specjalistów przekonuje, że wystarczy spożywać miód w ilości jednej łyżeczki dziennie, aby skutecznie wspierać działanie układu odpornościowego. Łyżeczka miodu to około 10 gramów. W zależności od wieku, wagi, aktywności fizycznej i stanu zdrowia można spożywać profilaktycznie 10 g, najlepiej na czczo, a przy wzmożonym zapotrzebowaniu do 50-100 g, w przypadku bardzo aktywnych osób dorosłych. Dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia także mogą jeść „płynne złoto”. Podawanie go maluchom warto zaczynać od bardzo małych ilości.  

Niestety nie wszyscy mogą spożywać miód. Należy zachować ostrożność i skontaktować się z lekarzem w przypadku cukrzycy i innych zaburzeń związanych z metabolizmem glukozy a także alergii na pyłki kwiatów. Z powodu dużej kaloryczności miodu (średnio ok 315 kcal na 100 g produktu) ostrożność powinny zachować osoby z nadwagą i otyłością.

 

Najważniejsze: nie podgrzewać

Jeśli traktujemy spożywanie miodu jako działanie dla naszego zdrowia, nie powinniśmy go podgrzewać lub dodawać go do napojów i potraw o temperaturze przekraczającej 40-45°C. Powyżej tej temperatury wiele cennych związków ulega dezaktywacji. Najlepiej więc dodawać go do lekko ciepłych, letnich lub zimnych potraw. Bardzo dobrym pomysłem jest dodawanie miodu do świeżych soków owocowych, smoothie i koktajli. Miód pasuje do różnego rodzaju nabiału: mleka, białego sera, jogurtu, można go także z powodzeniem dodawać do owsianki, sałatki owocowej i wielu innych potraw. Zwolennicy prostoty mogą polubić miód na kanapkach, na świeżym pieczywie z masłem.

Bez względu na to w jaki sposób spożywamy miód powinniśmy zachować systematyczność. Dzięki regularnemu dostarczaniu do organizmu substancji zawartych w płynnym złocie można zauważyć pozytywne efekty. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl