Masło czy margaryna, który tłuszcz wybrać?

Na półkach sklepowych często znajdują się obok siebie. Opakowania tych produktów też mogą mylić, z pewnością różnią się ceną oraz smakiem. Ale czy na pewno warto zapłacić więcej i wybrać masło czy jednak lepiej zaoszczędzić i wziąć ze sobą do domu margarynę? Czym dokładniej się różnią i który z tych artykułów wybrać? Wiele osób z pewnością w sklepie zadaje sobie pytanie- masło czy margaryna? Poniżej znajdziesz wiele cennych informacji, które pomogą ci dokonać właściwego wyboru. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to z pewnością będzie to dla ciebie kluczowe, nasycone kwasy tłuszczowe jak wiadomo, powodują wytwarzanie się niezdrowego cholesterolu.Jego nadmierne spożywanie w przyszłości może prowadzić do wielu nieprzyjemnych chorób.

Czym jest masło?

Najpierw na pewno chciałbyś się dowiedzieć, czym są obydwa produkty, zanim zadecydujesz co wybrać, masło czy margarynę. Masło to nic innego jak produkt zwierzęcy wytwarzany z mleka krowiego. Według norm powinien zawierać około 80% tłuszczu mlecznego i nie powinien mieć dodatków tłuszczów roślinnych. Nie dodaje się również do niego żadnych aromatów, ulepszaczy i dodatków smaku. To bogate źródło witamin z grupy A, D i E. Nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, jeśli nie jest poddawane zbyt długim obróbkom termicznym, to z sukcesem może mieć działanie prozdrowotne dla twojego organizmu.

Czym jest margaryna?

Jest to mieszanka tłuszczów roślinnych, mleka krowiego i wody. Może zawierać szkodliwe konserwanty, polepszacze smaku i substancje barwiące. Może być źródłem kwasów tłuszczowych trans, które jak udowodniono, są szkodliwe dla zdrowia człowieka i mogą powodować wiele chorób. Należy unikać margaryny utwardzanej, która zawiera ich jeszcze więcej niż ta miękka. Oczywiście dobrej jakości margaryna ma również dobre działanie na twój organizm. Może być źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6, a także witamin z grupy E. Oprócz tego często na półce sklepowej można spotkać margarynę dodatkowo wzbogaconą o witaminy A, D oraz B. Zawierać może również jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe, których działanie chroni przed chorobami serca i miażdżycą. Jeśli następnym razem staniesz przed wyborem masło czy margaryna to na pewno powinieneś przypomnieć sobie powyższe wskazówki.

Podążając swoimi preferencjami następnym razem będziesz wiedział jaki produkt będzie odpowiedni dla ciebie. Obydwa mają swoje zalety i z pewnością warto dokładniej zagłębić się w temat co wybrać, masło czy margarynę. Różnica w jakości i cenie może być ogromna, więc czasem może być bardziej opłacalne sięgnąć po ten droższy produkt, w przyszłości odbije się to na twoim zdrowiu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl