Najlepszy olej do smażenia - czyli jaki? Podpowiadamy!

Smażenie to jeden z procesów obróbki termicznej, stosowanych w gastronomii, podczas którego potrawa zostaje ogrzewana w tłuszczu. Istnieje również możliwość smażenia beztłuszczowego, którą stosuje się do bardzo wąskiego grona produktów, a także obróbki w środowisku cukru, zwanej kandyzowaniem. Klasyczne smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, jednak wydzielane podczas tego typu obróbki specyficzne wygląd, smak i aromat ogromnie wzmagają apetyt. Podczas przyrządzania potraw w ten sposób bardzo istotny jest wybór tłuszczu - jak zatem wybrać najlepszy olej do smażenia? Podpowiadamy!

Czym jest proces smażenia?

Podczas klasycznego smażenia, w obrabianej potrawie powstają tzw. związki Maillarda, są to chemiczne połączenia cukrowców i białek. Związki te nadają potrawom specyficzny smak i aromat oraz złocisty kolor. Najlepszy olej do smażenia to taki, który po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, pozwala błyskawicznie zamknąć pory produktu, co nie dopuszcza do utraty jego wilgoci, ani do przedostawania się tłuszczu do potrawy. Smażone dania są zatem soczyste w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Aby jednak prawidłowo obrobić produkt, nie przypalić go ani nie zostawić surowego środka, warto w pierwszej kolejności rozważyć zarówno planowany czas, jak i głębokość tłuszczu, w jakim będziesz smażyć. Warto jednak wybierać głównie roślinne oleje rafinowane. Rafinacja jest procesem oczyszczania oleju, który polega na usunięciu niekorzystnych substancji, a w rezultacie pozytywnie wpływa na jego stabilność i trwałość.

Jaki olej będzie najlepszy do smażenia?

Podczas smażenia płytkiego, czyli takiego, które odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu, można stosować zarówno rafinowane oleje bogate w jednonienasycone, jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Może to być zatem właściwie dowolny olej. Mała ilość tłuszczu jednak szybko się zużywa - aby zminimalizować ryzyko powstawania niezdrowych związków, powinieneś po każdym cyklu smażenia wymieniać olej na nowy. Ponadto smażenie płytkie powinno być procesem krótkotrwałym - tak, aby tłuszcz na patelni nie nagrzał się do temperatury wyższej niż 170 stopni Celsjusza. Najlepszym olejem do smażenia głębokiego będzie z kolei ten, który w swoim składzie posiada wyłącznie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa, olej rzepakowy). Smażenie głębokie jest procesem, w którym produkty poddawane są długiej obróbce termicznej w dużej ilości tłuszczu - ten musi być zatem “stabilny” czyli odporny na niekorzystne długotrwałe działanie wysokiej temperatury. Podczas smażenia sprawdza się również m.in. olej kokosowy - ten jednak jest produktem pełnym nasyconych kwasów tłuszczowych, a tych z kolei w diecie powinno być jak najmniej.

Dodatkowe porady

Pamiętaj, aby zawsze wrzucać potrawy na gorący olej - to zapobiega “picu” tłuszczu przez produkty podczas smażenia. Dobrze sprawdzają się również patelnie z grubym dnem - rozprowadzają one ciepło równomiernie i powoli. Podczas wyboru najlepszego oleju do smażenia warto też wybrać taki, który charakteryzuje się najwyższą temperaturą dymienia. Współczynnik ten oznacza najniższą temperaturę, przy której w tłuszczu zachodzą niekorzystne z punktu widzenia zdrowotnego zmiany.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl