Olej rafinowany czy nierafinowany, na czym polega różnica?

Jeszcze nigdy zakupy spożywcze nie były tak łatwe, a jednocześnie skomplikowane. Duży wybór na sklepowych półkach to z jednej strony wiele możliwości dla klienta, ale z drugiej mnóstwo pytań. Jednym z nich jest to, jaki tłuszcz jest lepszy? Olej rafinowany czy nierafinowany? Poniżej kilka różnic pomiędzy nimi.

Do wyboru do koloru

Dekadę temu wybór, dotyczący oleju roślinnego był dość prosty. Sytuację skomplikował rozwój różnych lokalnych biznesów, które zajęły się produkcją naturalnych olejów. Konsumenci mogli liczyć nie tylko na wiele nowości, ale także porcję wiedzy o tym, jakie są właściwości poszczególnych produktów. Dylemat - olej rafinowany czy nierafinowany wkradł się do naszych zakupowych pytań, prowokując do szukania informacji o jednym i drugim. Sklepy typu Naturalny Olej kuszą produktami o dość egzotycznym składzie jak czarnuszka czy pestki moreli. Zanim jednak skupimy się na składzie, kilka słów o rafinacji.

Olej rafinowany czy nierafinowany, czyli kwestia temperatury

Tłuszcze roślinne powstają w wyniku różnych procesów mechanicznych: tłoczenia, oczyszczania, sedymentacji, filtracji lub wirowania. Jeśli wszystko odbywa się z wykluczeniem zastosowania wysokiej temperatury, powstaje olej tłoczony na zimno, czyli olej nierafinowany. Taki produkt jest zwykle nieco droższy, ponieważ proces produkcji należy do mniej wydajnych. Nierafinowane oleje bardzo polecają dietetycy, wiele ciepłych słów mówią o nich także kosmetyczki, ponieważ dobrze wpływają na wygląd skóry. Oleje rafinowane są poddawane skomplikowanym procesom. Stosuje się wysokie temperatury oraz środki chemiczne, najczęściej heksan. W ten sposób powstaje produkt gorszej jakości, ale uniwersalny.

Dlaczego rafinacja jest powszechna?

Przemysłowe potraktowanie ziaren, służących do produkcji oleju to zabieg celowy. Rafinacja sprawia, że olej nabiera odpowiedniej trwałości. Co prawda, traci wiele cennych właściwości, ale można go stosować praktycznie do każdego dania, w którym ma występować tłuszcz. Popularne oleje służą do smażenia, duszenia, grillowania, a także jako dodatek do sałatek i dipów. Kupując jedną butelkę, można z niej korzystać przy daniach na zimno i ciepło. Oleje tego typu mają długi czas przydatności do spożycia. Nie ma także konieczności trzymania ich w lodówce, nawet po otwarciu mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Olej rafinowany czy nierafinowany to nieco inne zastosowanie w kuchni. Osoby, które lubią urozmaicenie, powinny zainwestować zarówno w jeden gatunek, jak i drugi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl