Olej z pestek moreli – w czym tkwi jego fenomen?

Olej z pestek moreli – w czym tkwi jego fenomen? 

Morele to owoce mocno kojarzące się z porą letnią. Dojrzałe wyglądają jak zachodzące słońce, mają żółto-czerwono-pomarańczowy kolor. Charakteryzują się delikatną, aksamitną skórką i delikatnym, słodkim w smaku miąższem.

Drzewa morelowe występują w dzikiej formie w Azji. W Polsce morele występują jako owoce hodowlane, głównie w sadach. Są delikatne i mało odporne na mrozy, dlatego wiosenne przymrozki stanowią ogromne ryzyko dla obfitych plonów tej rośliny. Jednak morele, to nie tylko wartościowe i smaczne owoce. Poza nimi, wyróżnia się bogatymi właściwościami olej z pestek moreli. 

 

Olej z pestek moreli

Właściwości oleju z pestek moreli są znane od bardzo dawna. Olej ten jest najbogatszy w rozmaite substancje, kiedy jest tłoczony na zimno. Tradycyjnie, olej z pestek moreli ma dość klarowny, jasnożółty kolor, a w smaku można wyczuć marcepanowy i migdałowy posmak. Olej ten świetnie nadaje się do wykorzystywania w kuchni jako smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju owsianek, sałatek czy jako element koktajlu. Jednak nie należy go poddawać obróbce cieplnej, bo traci wtedy swoje cenne właściwości. 

 

Olej z pestek moreli - właściwości

Właściwości oleju z pestek moreli wykorzystuje się od bardzo dawna. Olej ten zawiera wiele cennych składników, które mają pozytywne działanie. Dobrej jakości olej z pestek moreli to bardzo bogate źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu-obniżają poziom “złego” i regulują poziom “dobrego”. Wpływają również na prawidłową pracę układu odpornościowego, pomagają także załagodzić rozmaite stany zapalne. Kwasy te mają również dobroczynny wpływ na żyły - działają przeciwzakrzepowo. Olej ten jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Witaminy z tej grupy mają ogromny wpływ na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci. Są niezbędne w walce z anemią. 

 

Olej z morelowych pestek jest także  cennym źródłem przede wszystkim witaminy B17, która jest niezwykle pomocna w walce z rakiem. Kolejną substancją, której sporą dawkę zawiera dobrej jakości olej z pestek moreli to witamina C. O jej dobroczynnych właściwościach wiedzą niemal wszyscy-to ją wykorzystuje się przede wszystkim w walce z przeziębieniem i zażywa się, aby podnieść odporność organizmu. Poza tym w oleju można jeszcze znaleźć inne substancje odżywcze, m.in. witaminę PP, prowitaminę A, sole mineralne, flawonoidy, garbniki oraz pektyny. 

 

Olej w codziennej diecie

Zawartość substancji odżywczych w oleju uzależniona jest od wielu czynników - pochodzenia surowca, z którego wyprodukowany został olej, prawidłowości jego przechowywania oraz sposobu produkcji. Warto go wprowadzić do codziennej diety, lecz należy pamiętać, że olej jest jedynie dodatkiem i nie powinien stanowić zamiennika specyfików farmaceutycznych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl