Jak powstaje miód?

Miód znany jest ludziom od wielu setek lat. Dawniej był powszechnie używany w medycynie. Teraz jest bardziej znany jako zdrowy i słodki dodatek do herbaty lub dań. Jeśli nie wiesz, jak powstaje miód, to informacje poniżej przybliżą ci ten proces. Wszystko za sprawą pszczół, które zbierają nektar kwiatowy albo spadź. W sklepie spotkać można często produkty wyglądające jak miód. Ich walory smakowe i właściwości lecznicze są znikome, jest to wysoko przetworzony produkt, którego należy unikać. Warto jest kupować prawdziwy miód od sprawdzonych dostawców, masz wtedy gwarancję, że artykuł jest najwyższej jakości.

czytaj całość »
Czy miód może się zepsuć?

Miód to naturalnie słodka substancja powstała dzięki pszczołom miodnym. Jego właściwości prozdrowotne są znane od wielu setek lat. Ma działanie antybakteryjne i może być stosowany jako lekarstwo przy wielu chorobach. Ludzie chętnie dodają go do herbaty zamiast cukru, ale także idealnie sprawdza się w kuchni przy przygotowywaniu wielu potraw. Słoiki z nim można przechowywać bardzo długo, ale czy miód może się zepsuć? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pozwolą ci rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.

czytaj całość »
Masło czy margaryna, który tłuszcz wybrać?

Na półkach sklepowych często znajdują się obok siebie. Opakowania tych produktów też mogą mylić, z pewnością różnią się ceną oraz smakiem. Ale czy na pewno warto zapłacić więcej i wybrać masło czy jednak lepiej zaoszczędzić i wziąć ze sobą do domu margarynę? Czym dokładniej się różnią i który z tych artykułów wybrać? Wiele osób z pewnością w sklepie zadaje sobie pytanie- masło czy margaryna? Poniżej znajdziesz wiele cennych informacji, które pomogą ci dokonać właściwego wyboru. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to z pewnością będzie to dla ciebie kluczowe, nasycone kwasy tłuszczowe jak wiadomo, powodują wytwarzanie się niezdrowego cholesterolu.Jego nadmierne spożywanie w przyszłości może prowadzić do wielu nieprzyjemnych chorób.

czytaj całość »
Jak zrobić masło klarowane w domu?

Niewątpliwą zaletą smażenia na maśle jest unikalny smak potraw oraz ich kolor. Niestety masło ma dość niski punkt dymienia, co oznacza, że podczas długiego smażenia wydzielać się mogą substancje szkodliwe dla zdrowia. Z pomocą przychodzi masło klarowane, czyli masło, w którym pozbyto się wody, białka i innych składników. Wtedy punkt dymienia tego tłuszczu jest o wiele wyższy, co oznacza, że bez problemu nadaje się do długotrwałego smażenia. Proces stworzenia takiego produktu nie jest zbyt skomplikowany. Podążając poniższymi wskazówkami, dowiesz się jak zrobić masło klarowane w prosty sposób. Twoje dania wciąż będą miały charakterystyczny aromat i nie będą tak nieszkodliwe dla twojego zdrowia.

czytaj całość »
Houston, mamy problem… Jak usunąć plamy z oleju!

Zapewne nie raz zdarzyło się, że spotkał Cię ten przykry przypadek zrobienia tłustej plamy z oleju. Oblałeś ulubione spodnie olejem rzepakowym lub słonecznikowym w kuchni albo nasączony oliwą kęs spał na Twoją koszulkę. Tego typu zabrudzenia są dość trudne do usunięcia. Jak można łatwo usunąć plamy z oleju? Czy uda się uratować ulubioną bluzkę, spodnie, albo obrus przed wyrzuceniem do kosza z powodu tłustego zabrudzenia? Oczywiście, że tak! Odpowiedzi, jak tego dokonać w prosty sposób znajdziesz poniżej. Niniejszy poradnik zawiera pomocne sposoby przyjazne dla Twojego portfela.

czytaj całość »
Olej rzepakowy ratunkiem na zniszczone włosy?

Olej rzepakowy ma w kuchni szczególne miejsce. Produkt ten wytwarzany jest z nasion rzepaku. Ze względu na swoją popularność stosowany jest nie tylko w gastronomii, ale też coraz chętniej, zwłaszcza przez kobiety, używany jest jako naturalny kosmetyk. To absolutny cud w domowej pielęgnacji. Jak stosować olej rzepakowy na włosy? Sam, czy może z innymi składnikami? Jako maseczka, czy w inny sposób? Postaramy się odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania.

czytaj całość »
Najlepszy olej do smażenia - czyli jaki? Podpowiadamy!

Smażenie to jeden z procesów obróbki termicznej, stosowanych w gastronomii, podczas którego potrawa zostaje ogrzewana w tłuszczu. Istnieje również możliwość smażenia beztłuszczowego, którą stosuje się do bardzo wąskiego grona produktów, a także obróbki w środowisku cukru, zwanej kandyzowaniem. Klasyczne smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, jednak wydzielane podczas tego typu obróbki specyficzne wygląd, smak i aromat ogromnie wzmagają apetyt. Podczas przyrządzania potraw w ten sposób bardzo istotny jest wybór tłuszczu - jak zatem wybrać najlepszy olej do smażenia? Podpowiadamy!

czytaj całość »
Płukanie ust olejem - co to jest i dlaczego warto je stosować?

Stan jamy ustnej ma przełożenie na zdrowie. Wiele chorób może być następstwem zaniedbań dziąseł i zębów. Jama ustna także jest miejscem, w którym gromadzą się niezliczone ilości bakterii. Dbanie o nią może zapobiegać rozwojowi wielu schorzeń - nawet tych związanych z układem kostnym, sercem lub mózgiem. Do codziennej profilaktyki stomatologicznej, czyli mycia i nitkowania zębów oraz płukanek można dołączyć starą, sprawdzoną metodę oczyszczania czyli płukanie ust olejem. Nie można jednak traktować go jako uniwersalnej metody leczenia poważnych chorób - należy pamiętać, że jest to po prostu jeden ze sposobów na jeszcze dokładniejsze oczyszczenie jamy ustnej.

czytaj całość »
Jaki olej jest najlepszy?

Naturalną rzeczą jest, że chcemy tego, co dla nas najlepsze. Zanim kupimy samochód robimy staranny research, zanim zdecydujemy się na ofertę biura podróży, przeglądamy wiele innych, żeby mieć porównanie, a zanim wybierzemy się do restauracji, przejrzymy opinie na jej temat w internecie. Jednak czym się kierować przy wyborze oleju i który z nich jest najlepszy? Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa, ponieważ wszystko zależy od naszych oczekiwań oraz potrzeb.

czytaj całość »
Jaki dressing wybrać?

Są smaczne, modne, ale przede wszystkim zdrowe - mowa tu o sałatkach. Przez ostatnie lata awansowały z pozycji dodatku do potrawy na stanowisko dania głównego. Królują w ofertach lunchowych w restauracjach, można je dostać w sklepach szybkiej obsługi, jako gotowy box, a w większych miastach są im dedykowane osobne bary sałatkowe, stanowiące przeciwwagę dla popularnych fast foodów. Zanim jednak wpadniemy w sałatkowe szaleństwo jedzenia na mieście, zatrzymajmy się na chwilę we własnej kuchni i zastanówmy sięm, z czego sami możemy zrobić swoją sałatkę. Niezbędne do tego dania są dwie rzeczy — warzywa i dressing. I na tym drugim się dziś skupimy, a mianowicie, jaki dressing dobrać do sałatki? I co zrobić, żeby nie dokładać jej zbędnych kalorii śmietanowymi sosami?

czytaj całość »
Jaki olej wybrać do smażenia?

Są doskonałym dodatkiem do sałatek, mają zbawienny wpływ na skórę i włosy, a umiejętnie wykorzystywane są prawdziwym bogactwem witamin. Stanowią istny kuchenny niezbędnik każdej pani domu. O czym mowa? O olejach oczywiście! Jednak olej olejowi nie równy i nie każdy nadaje się do wszystkiego. Jak się nie pogubić w tym tłuszczowym labiryncie i korzystać z niego mądrze?

czytaj całość »
Zdrowie z natury. Sprawdź na co działa olej lniany

Moda na naturę nie jest sezonowa! Zmień swój styl życia, podążając za współczesnymi trendami – zadbaj o źródło dobrych tłuszczów w swojej diecie, wybierając olej lniany. Sprawdź, na co działa i świadomie wspieraj swój organizm w utrzymaniu doskonałej kondycji.

czytaj całość »
Jak prawidłowo przechowywać olej lniany tłoczony na zimno?

Zmiana nawyków żywieniowych wiąże się z szeregiem innych zmian – naturalne produkty, które planujesz wprowadzić do swojej codziennej diety, wymagają szczególnej troski. Sprawdź, jak dbać o olej lniany tłoczony na zimno i dlaczego właśnie on powinien znaleźć się w Twojej kuchni.

czytaj całość »
Poznaj mocne strony oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Zaproś naturę nie tylko do swojej kuchni! Zdecyduj się na ekologiczne produkty, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowiem i zachować doskonały wygląd. Zwróć szczególną uwagę na olej rzepakowy tłoczony na zimno – jesteśmy przekonani, że jego wyjątkowe właściwości pozytywnie Cię zaskoczą – również w łazience!

czytaj całość »
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy gości z powodzeniem na naszych stołach już wiele dekad. Stosujemy go na zimno i na ciepło, tak jak większość olejów i oliw, można wybierać pomiędzy produktami tłoczonymi na zimno lub rafinowanymi. Jednak czy znamy wartość tego popularnego oleju? Czy wiemy czym różni się olej słonecznikowy tłoczony na zimno od tego tłoczonego na ciepło?

czytaj całość »
Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie, bogaty w dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz w witaminę E, pomaga zwalczyć zły cholesterol i zachować młodość. Do przygotowania jednego litra oleju potrzebne jest ok 3 kg rzepaku, używa się jedynie odmian bez modyfikacji genetycznych, wolnych od kwasu erukowego. Właściwości oleju rzepakowego są nie do przecenienia, oto kilka informacji o dobroczynnych skutkach używania tego oleju.

czytaj całość »
Olej lniany: przechowywanie i właściwości

Od dawna mówi się już, że tłuszcze są niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak należy wybierać je w sposób świadomy i rozważny. Do odpowiedniego funkcjonowania naszego mózgu, serca, układu krwionośnego, konieczne jest dostarczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza Omega-3. Wśród produktów, które nam w tym pomogą, na pierwsze miejsce wysuwa się olej lniany. Przyjrzyjmy się więc właściwościom i sposobowi przechowywania oleju lnianego.

czytaj całość »
Olej słonecznikowy czy olej rzepakowy? 

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety. Ułatwia on wchłanianie ważnych dla organizmu witamin z grupy A, D, E i K. Oleje roślinne to wyjątkowo zdrowy rodzaj tłuszczów. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają ochronę przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami. Często zastanawiamy się, który olej wybrać: olej słonecznikowy czy rzepakowy? Zróbmy porównanie i sprawdźmy po który z nich, częściej powinniśmy sięgać.

czytaj całość »
Wszystko, co potrzebujesz wiedzieć o miodzie wielokwiatowym

Wszystko, co potrzebujesz wiedzieć o miodzie wielokwiatowym

Jednym z najpopularniejszych rodzajów miodów jest miód wielokwiatowy, określany także miodem tysiąca kwiatów. Powstaje z nektaru różnego rodzaju kwiatów, a także krzewów, drzew, jest zbierany w różnych porach. Jego kolor może zmieniać się w zależności od tego gdzie, z czego i kiedy był zbierany. Wielokwiatowe płynne złoto ma bardzo przyjemny, słodki smak, żółty kolor, jest uniwersalne i pasuje większości miodowych amatorów. Jest to najchętniej spożywany miód w Polsce i jeden z najpopularniejszych na całym świecie.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl