Czarnuszka - Poletko
Opis
Czarnuszka
Nasze nasionka czarnuszki siewnej stanowią mieszankę nasion pochodzących z polskich upraw i importowanych z Indonezji. Ich smak jest specyficzny i bardzo intensywny, przypominający gorzką kawę, który potem przechodzi w ostry, korzenny - przypominający pieprz. Ponadto odznaczają się charakterystycznym muszkatołowo-korzennym zapachem.
To z nich właśnie tłoczymy nasz Naturalny Olej z Czarnuszki, który znajduje się także w naszej mieszance Naturalny Olej dla Serca.
Nasiona czarnuszki stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz olejku lotnego. Zawierają także alkaloidy, flawonoidy i saponiny, a także beta-karoten, witaminy z grupy B oraz liczne minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, selen i cynk. Jednak najważniejszym składnikiem o wyjątkowych właściwościach jest tymochinon.
Spożywanie nasion czarnuszki może działać korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy oraz układ krwionośny. Nasionka są wykorzystywane w medycynie niekonwencjonalnej do zmniejszania skutków infekcji górnych dróg oddechowych.
Zalecane jest spożywanie od ½ do 1 łyżeczki nasion czarnuszki dziennie. Nasionka można wykorzystywać do posypania słonych wypieków, dobrze komponują się także z marynatami i sosami.
Nasze ziarenka, nasionka i kopra kokosowa są szczelnie zamknięte w torebkach strunowych, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Taka forma opakowania zapewnia im częściową ochronę przed światłem słonecznym oraz przeciwdziała ich utlenianiu, a tym samym utracie wartości odżywczych.