Czarnuszka - Poletko
Opis
Czarnuszka czyli "złoto faraonów"
Czarnuszka siewna zwana także czarnym kminkiem to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy.
Nasiona czarnuszki zawierają m.im.:
- nienasycone kwasy tłuszczowe - linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy czy mirystynowy
- olejek lotny,
- węglowodany (około 32 %),
- białko (około 22 % - zawierają 8 z 9 niezbędnych aminokwasów),
- alkaloidy, flawonoidy i saponiny,
- beta-karoten,
- witaminy z grupy B,
- liczne minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, selen, cynk,
- tymochinon.
Nasiona czarnuszki wykazują właściwości przeciwwrzodowe, gdyż działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i zmniejszają uszkodzenia powstające w przebiegu choroby wrzodowej. Chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków. Zaleca się także stosowanie czarnuszki dla wspomagania leczenia różnych schorzeń alergicznych.
Czarnuszka ma bardzo bogaty i wyrazisty smak, który doskonale ożywi wiele dań. Można ją wykorzystać jako ciekawy dodatek do pieczywa oraz innych wypieków, jako składnik mieszanek przyprawowych, do twarożku, hummusu i past warzywnych.