Miód Gryczany
Opis
Miód Gryczany
Jeden z najbardziej wartościowych miodów.
Miód pozyskiwany z gryki zwyczajnej. Ma kolor mocno zaparzonej herbaty oraz intensywny zapach kwiatów gryki. Jest to miód nektarowy – kwiatowy. W smaku jest słodki, ostry i lekko piekący.
Miód ten dzięki wysokiej zawartości biosubstancji i mikroelementów może wspomóc organizm w walce z anemią oraz wzmocnić pracę układu odpornościowego. Miód gryczany zawiera rutynę, sole mineralne, liczne substancje odpornościowe oraz pierwiastki takie jak: żelazo, magnez, cynk, potas i wiele innych. Stanowi też źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz enzymów amylazy, fosfatazy i inwertazy. Polecany jest w stanach przeziębienia i obniżonej odporności. Może wpływać na obniżenie szkodliwość używek i wspomagać pracę układu nerwowego oraz układu krążenia.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie.