Poznaj wspaniałe właściwości miodu akacjowego!

Poznaj wspaniałe właściwości miodu akacjowego!

Miód akacjowy jest miodem nektarowym, czyli powstaje z nektaru kwiatowego akacji. Drzewo to  fachowo nazywa się robinia akacjowa. Białe kwiaty akacji pojawiają się zazwyczaj pod koniec maja i przekwitają w połowie czerwca. Powstający z nich miód jest przezroczysty, charakteryzuje się bardzo jasną, mało intensywną barwą i płynną konsystencją. Jest to najwolniej krystalizujący miód spośród popularnych odmian, może zostać płynny nawet ponad rok. Jego smak jak i zapach jest delikatny, słodycz jest bardzo dobrze wyczuwalna. Amatorzy słodyczy mogą chętnie sięgać bo właśnie tą odmianę „płynnego złota”.  

Charakterystyczną cechą miodu akacjowego jest bardzo duża zawartość fruktozy, czyli owocowego cukru prostego. To dzięki niemu tak długo zachowywana jest płynna postać miodu. Fruktoza dodaje energii, daje wyraźny słodki smak i sprawia, że można wykorzystywać akacjowe płynne złoto jako formę naturalnego, zdrowego słodzika.

 

Akacjowy dla zdrowia

Wyjątkowy skład miodu akacjowego sprawia, że jest praktycznie jedyny jego rodzaj, który  może być spożywany przez chorych na niektóre postacie cukrzycy. Zanim jednak diabetyk sięgnie do spiżarni po słoiczek z miodem, zawsze powinien upewnić się u swojego lekarza, czy przy jego schorzeniu rzeczywiście może go przyjmować. Akacjowy zawiera bogactwo witamin z grupy B, witaminę C, H, PP, sporo żelaza i fluoru.

Lista dobroczynnego działania miodu akacjowego na organizm człowieka jest bardzo długa i obejmuje przede wszystkim łagodzący wpływ na żołądek i układ trawienny, szybkie dodawanie energii i sił, działanie uspokajające, rozkurczowe, moczopędne oraz żółciopędne. Pomoże w sytuacjach wzmożonego wysiłku tak fizycznego, jak i psychicznego, szczególnie związanego ze stresem. Działa osłonowo na układ moczowy, wspiera w walce ze stanami zapalnymi jelit i usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega powstawaniu kamieni oraz pomaga w walce z infekcjami bakteryjnymi układu moczowego

 

Do śniadania i na glazur

Nawet najmłodsi mogą korzystać z doskonałych właściwości i pysznego smaku miodu akacjowego. Można go podawać maluchom które skończyły rok, w ilości od pół łyżeczki dziennie. To doskonała wiadomość, gdyż śniadania z dodatkiem miodu akacjowego smakują wybornie. Miód ten świetnie komponuje się z nabiałem, można go wykorzystać do słodzenia napojów, co ułatwia jego konsystencja. Po upieczeniu drobiu lub ryby można posmarować je cienką warstwą miodu – niezwykłe doznania smakowe są gwarantowane!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl