Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie, bogaty w dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz w witaminę E, pomaga zwalczyć zły cholesterol i zachować młodość. Do przygotowania jednego litra oleju potrzebne jest ok 3 kg rzepaku, używa się jedynie odmian bez modyfikacji genetycznych, wolnych od kwasu erukowego. Właściwości oleju rzepakowego są nie do przecenienia, oto kilka informacji o dobroczynnych skutkach używania tego oleju.

Serce jak dzwon

Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego są ogromne. Kwasy Omega, a właściwie ich znakomita proporcja 2:1, konieczna jest do wielu procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Kwasy te regulują gospodarkę tłuszczowa naszego organizmu paradoksalnie wspomagając odchudzanie, pomagają w profilaktyce depresji, wpływają również na profilaktykę nowotworową. 

Sterole zawarte w oleju rzepakowym posiadają właściwości pozwalające m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu. A to w prostej linii przekłada się na nasz układ sercowo-naczyniowy, nie pozwalając na zapychanie żył złogami, ratuje nas przed udarami, chorobą wieńcową oraz zawałem. 

Olej rzepakowy jest bogaty również w witaminy A, D, E i K. Ma wpływ na nasz wzrok, skórę, kości i zęby, krzepliwość krwi, ponadto dzięki witaminie E, olej rzepakowy ma właściwości antyoksydacyjne, czyli wpływa na spowolnienie procesów starzenia.

Rafinowany czy nierafinowany?

Zazwyczaj nie myślimy nad tym biorąc olej rzepakowy z półki i do naszego koszyka trafia olej „uniwersalny” czyli rafinowany na ciepło, najczęściej dostępny w sklepach. Znakomicie nadaje się on do smażenia, duszenia czy też pieczenia. Oleje nierafinowane powinniśmy wykorzystywać do sałatek i innych potraw przygotowywanych na zimno. Mają one charakterystyczny ostrawy smak a metoda tłoczenia na zimno pozwala zachować właściwości prozdrowotne i  bogactwo witamin. Właściwości oleju rzepakowego nie zmieniają się drastycznie w zależności od sposobu tłoczenia. Zarówno oleje rafinowane jak i nierafinowane, mają korzystne działanie dla naszego organizmu, a zasadę dodawania produktów nierafinowanych do potraw na zimno, a rafinowanych do ciepłych, należy stosować do wszystkich olejów. 

 

Olej rzepakowy, ze względu na właściwości, może być stosowany również jako domowy środek kosmetyczny. Znakomicie sprawdza się do pielęgnacji włosów. Można go z powodzeniem stosować do olejowania włosów, zastępując nim drogie produkty kosmetyczne. 

Bogate właściwości  oleju rzepakowego, zarówno te pro zdrowotne jak i kosmetyczne, sprawiają, że nie powinno go zabraknąć w naszych domach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl