Z czym jeść masło orzechowe, by się nigdy nie znudziło?

Jest smaczne, odżywcze, a do tego zdrowe. Masło orzechowe można jeść prosto ze słoika, dodawać do potraw, tworzyć z niego nowe przekąski, ale przede wszystkim smarować nim pieczywo. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać i z czym jeść masło orzechowe, które już na zawsze powinno wyprzeć z Twojej kuchni produkty czekoladowe.

Fenomen zdrowego masła

Masło orzechowe przyrządza się z różnego rodzaju orzechów, choć najczęściej spotyka się wersję arachidową. Równie dobrze sprawdzają się migdały, orzechy laskowe i nerkowca, powstają też wersje z pestek dyni i słonecznika, a nawet różnorodne połączenia wymienionych składników. Niezależnie od rodzaju, warto po nie sięgać, szczególnie jeśli przygotowywane są według zdrowej receptury. Czyli takiej, która poza orzechami nie przewiduje żadnych dodatków: soli, cukru ani konserwantów. Gęsta pasta jest niezwykle sycąca i smaczna, przez co nie brakuje zwolenników tego rodzaju przekąski. Jeśli i ty chciałbyś spróbować, ale nie wiesz, z czym jeść masło orzechowe, zaraz poznasz odpowiedź!

Z czym jeść masło orzechowe?

Najczęściej, najprościej i najszybciej możesz zjeść orzechową pastę, rozsmarowując ją na chlebie, czy to pszennym, czy razowym. Świetnie komponuje się ona z różnego rodzaju waflami i chrupkim pieczywem, krakersami i herbatnikami. Niezależnie od tego, co najchętniej spożywasz na śniadanie lub kolację, albo w formie przekąski, pasta będzie do tego pasowała. A z czym jeść masło orzechowe, jeśli nie jesteś zwolennikiem chrupania? Dodaj je do koktajli lub owsianki, wymieszaj z jogurtem naturalnym. Początkowo możesz mieć opory przed takim łączeniem składników, jednak niepotrzebnie, bo za każdym razem jest to doskonałe i smaczne.

Pieczone desery z orzechami

Każdy lubi chrupać słodkie ciasteczka, jednak powszechnie wiadomo, że nie są to zbyt zdrowe przekąski. Nie wspominając już o osobach uczulonych na gluten i weganach, którzy po gotowe produkty sięgają tylko w kryzysowych sytuacjach. Nie oznacza to wcale, że mają sobie odmówić słodkości, muszą jedynie przygotowywać je samemu. Właśnie do tego warto wykorzystać masło orzechowe, którego konsystencja pozwala na zlepienie innych składników, takich jak żurawina, pestki słonecznika czy rodzynki. Jeśli więc nie wiesz, z czym jeść masło orzechowe, upiecz za jego pomocą owsiane ciasteczka.Z pewnością będzie to twoja ulubiona przekąska, której przyrządzenie zajmuje niewiele czasu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl